pentru profesioniștii din arii protejate și domeniul conservării
Centrul de excelență pentru Natură (CEN)
Ce este CEN?
CEN este inițiativa Propark Fundația pentru Arii Protejate ce contribuie la profesionalizarea domeniului de management al ariilor protejate și al conservării naturii și la dezvoltarea competențelor profesionale ale celor ce lucrează în aceste domenii.
Abordare bazată pe competențe
CEN contribuie la dezvoltarea și perfecționarea competențelor necesare managementului ariilor protejate și a proiectelor de conservare a naturii. Profesioniștii din orice domeniu de activitate trebuie să aibă competențele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor și pentru asumarea responsabilităților specifice ocupației lor. Competența este definită de 3 elemente:
Cunoștințe
Cunoștințele sunt elementele necesare pentru a înțelege cadrul teoretic și tehnic în vederea realizării unei sarcini.
Aptitudini
Aptitudinile sau deprinderile asigură capacitatea de a executa o sarcină în mod temeinic. Aptitudinile includ și aptitudini ”soft”, cum ar fi cele legate de gândirea critică, capacitatea de analiză, creativitatea și colaborarea
Atitudini
Atitudinea este o latură a competenței care alături de motivație permit individului să ducă la îndeplinire sarcina cu responsabilitate și simț etic.
CEN va aborda aspectele complexe legate de profesionalizarea domeniului de management al ariilor protejate și al conservării naturii. Profesionalizarea domeniului presupune:
- Ocupație / ocupații definte și respectate
- Recunoaștere oficială
- Cunoștințe, învățare, competențe și standard
- Angajare / plată
- Cod de conduită și cod etic
- Angajament individual
- Capacitate organizațională
- Asociații profesionale
Ce facem acum?
•Evaluăm competențele echipelor și a persoanelor implicate în managementul ariilor protejate. Am coordonat evaluări la nivel de echipe de arii protejate, dar și la nivel național în 26 de țări. Aici sunt câteva exemple de rapoarte.
•Ne pregătim pentru revizuirea standardelor ocupaționale existente în parteneriat cu entități interesate de ocupațiile respective. Mai multe detalii în curând.
CEN îți va da posibilitatea să te specializezi prin programele de formare mixtă (blended learning), cu module integrate de învățare față în față și online. Știi deja de cursurile noastre de Specialist Arii Protejate și Ranger? Aceste intră acum într-o nouă etapă, oferind posibilități mult mai bune de învățare.
- Lansăm Programul Specialist Arii Protejate în decembrie 2023.
- Pregătim Programul Ranger pentru lansare în prima jumătate a anului 2024.
- Vom oferi burse de studiu când vom avea posibilitatea.
- Vor fi elaborate și alte programe în funcție de nevoile voastre, ale practicienilor.
CEN îți va oferi cursuri pe teme relevante pentru managementul ariilor protejate sau pentru conservarea naturii în general. Oferta de cursuri va fi disponibilă în prima parte a anului 2024. Vom elabora oferte de cursuri de 1-5 zile pornind de la experiența de 14 ani a Propark.
Am oferit de-a lungul anilor cursuri pe subiecte diverse, cum ar fi:
- Managementul operațional al ariilor protejate
- Monitorizarea biodiversității în arii protejate
- Relația cu factorii interesați, inclusiv managementul conflictelor
- Elaborarea planului de management
- Educație pentru natură
- Management forestier în arii protejate
- Comunicare în și pentru arii protejate
- Planificare strategică pentru utilizarea durabilă a respurselor naturale
- Obiectivele de Dezvoltare Durabilă la nivel local
La cursurile noastre am avut peste 2.500 participanți din echipe de administrare a ariilor protejate și de la entități care gestionează resurse naturale.
CEN va asigura cadrul pentru schimb de informații, idei și experiență.
Vei avea aici posibilitatea de a participa la webinarii și la grupuri de lucru pe teme de interes pentru tine. Ideile generate în cadrul acestei platforme de colaborare CEN de către profesioniștii din arii protejate și conservarea naturii vor fi baza unor activități de învățare sau vor fi transmise către autorități și instituții de decizie. Contribuțiile tale vor fi importante pentru colegii cu care vei lucra, dar și pentru îmbunătățirea cadrului legal relevant pentru managementul ariilor protejate.
Vom lansa evenimente specifice acestui pilon CEN în prima parte a anului 2024.
Biblioteca CEN va fi la dispoziția oricărui profesionist din arii protejate, respectiv din domeniul conservării naturii. CEN dispune și de alte resurse utile în procesul de formare profesională. Biblioteca CEN îți va da acces la materiale informative importante pentru dezvoltarea ta profesională.
Catalogul studiilor de caz va conține descrieri de studii de caz relevante pentru managerii de arii protejate. Informațiile vor fi continuu îmbogățite, astfel încât să acopereze cât mai multe situații de interes, în special exemple de abordări creative sau inovative.
Platforma de cursuri va conține materialele utilizate pentru programele de formare și pentru cursuri și va fi accesibilă dacă te vei înscrie la programele și cursurile CEN.
CEN este construit cu implicarea practicienilor care au cunoștințele, abilitățile și dorința de a deveni formatori și mentori.
Comunitatea de formatori CEN va fi prezentată în curând.
CEN se va dezvolta și se va îmbunătăți continuu cu ajutorul celor care vor participa la programe și activități.
Vom avea un sistem de evaluare a calității programelor și cursurilor. Vom evalua periodic impactul pe termen lung al activităților CEN.
Dacă te înscrii și participi la o activitate CEN, te poți implica în evaluarea activității și poți veni cu sugestii de îmbunătățire. Cum poți face asta? Vei afla la momentul oportun.