Un sistem social-ecologic este o interacțiune complexă între elementele sociale și cele ecologice dintr-un anumit teritoriu sau context. Acesta îmbină aspecte ale sistemelor sociale (cum ar fi culturile, comunitățile, legislație și economie etc.) cu elemente ecologice sau naturale (cum ar fi habitate, specii și procesele ecologice, climă). Un astfel de sistem este caracterizat de interdependența și interconectivitatea dintre oameni și mediul lor înconjurător.
Prin urmare, un sistem social-ecologic poate implica aspecte precum:
Studiul sistemelor sociale-ecologice implică abordări interdisciplinare care integrează cunoștințe din domenii precum ecologia, antropologia, economia, științele politice și științele sociale, cu scopul de a înțelege și de a gestiona complexitatea și interdependența dintre oameni și mediul lor înconjurător.
Da, putem considera aria protejată un sistem pentru că: este o entitate formată dintr-un ansamblu de elemente interconectate sau interdependente care funcționează împreună pentru a îndeplini anumite scopuri sau obiective.
Analizând conceptul de arii protejate, puntem concluziona că:
O arie protejată este un sistem dinamic întrucât atât legăturile și elementele interne sunt într-o continuă dinamică și adaptare (se rup legături, apar legături, dispar specii, apar specii, apar conflicte, au loc fenomene meteo diverse etc.) dar și întregul sistem se poate schimba în timp, fie că dispar valorile pentru care a fost desemnată aria protejată fie pentru că aceasta se adaptează la noi realități sau crize: climatice, economice etc.
Aria protejată este un sistem complex pentru că recunoaștem:
E clar, nu?